Isnin, 8 Oktober 2012

Yahudi tu dilaknat doh! Kena lawan doh!

Dengan nama Allah...


Apa yang bakal saya tulis, bukanlah menggambarkan pegangan saya. Ini, hanyalah sebagai 'pembuka selera' bagi kita berfikir-fikir, mengkaji-kaji, dan menilai-nilai.

(Dan sebagai usaha menjauhi fikiran yang tidak-tidak tentang Oscar si kucing gemok yang saya cintai.)Yahudi - kita tahu - sentiasa mempunyai agenda menidakkan Islam.

Dan bangsa itu juga - kita tahu - mempunyai kemahiran dan kelebihan yang mungkin saja tidak dipunyai bangsa kita. Errrr maksud saya, agama kita. Eh bukan, bangsa kita. Agama kita ini sempurna, cuma penganutnya (iaitu kita!) yang tidak sempurna.

Kita - orang Islam - nampaknya semakin ketinggalan dan lebih suka bertelagah sesama sendiri berbanding memajukan diri dengan teknologi dan ilmu dunia.

Saya teringat kata-kata Ustaz Nouman Ali Khan. Katanya, umat Islam lebih suka bicara soal betapa televisyen itu fitnah, majalah itu fitnah, internet itu fitnah, facebook itu fitnah, sekolah duniawi itu fitnah, ini itu semuanya fitnah.

"For God's sake, then the oxygen itself is a fitnah!"

Sambil khalayak tergelak dengan aksi dan kata-katanya. Termasuk saya.

Ya Rabb, dunia ini barangkali adalah fitnah. Tetapi tetap jua Allah izinkan untuk kita meneruskannya?

Yang tersiratnya, apa?

Ustadh Nouman Ali Khan
Terima kaseh Pak Cik Google!

Point taken!


Bayangkanlah, kita mempunyai senjata. Buatan yang lain (atau mungkin buatan kita sendiri) dan buatan yahudi. Buatan yahudi adalah lebih canggih, hebat dan berkualiti. Kita mahu guna yang mana?

Boleh atau tidak, kita menggunakan senjata buatan yahudi itu untuk melawan yahudi sendiri?

Satu, sudah tentu boleh.
Dua, tak percaya kebolehan sendiri?

Banyak persoalan yang boleh kita timbulkan di sini.

Apakah kita sebenarnya tidak yakin akan kemahiran dan kelebihan kita sendiri?
Sekiranya yakin, adakah kita sudah bersedia untuk menggunakannya?
Kiranya telah bersedia, adakah sebenarnya teknologi kita itu lebih baik atau lebih menghancurkan kita?
Kalau mahu menggunakan teknologi yahudi itu sendiri, tidakkah kita sedar bahawa sesungguhnya mereka lebih tahu teknologi mereka sendiri dan faham akan kekurangan serta titik lemahnya?
Risiko apa yang sedang kita mainkan?

Dan banyak lagi.

Ambil saja contoh, laman sosial paling popular iaitu facebook.


Ada orang bilang, itu buatan yahudi. Yahudi guna untuk pelbagai agenda.

Habis tu, internet bukan buatan yahudi dan bukan Islam? Komputer? Elektrik? Kereta? Kapal terbang? Televisyen? Telefon? Akhbar? Dan sejuta macam lagi.

Yang mana buatan Islam? Habaq mai kat cek?

(Saya persoalkan pada masa sekarang, bukan sejarah terciptanya sesuatu teknologi itu.)

Sesiapa yang tahu, sila senaraikan teknologi buatan orang Islam yang mendapat tempat di hati pengguna dunia sebaris dengan Microsoft, Facebook, Toyota, Apple, Sony, Dell, Johnson & Johnson mahupun Unilever?


Setiap ulama' juga punya pandangan tentang penggunaan barangan buatan orang BELUM Islam, termasuk yahudi. 

Saya secara peribadi tidak suka akan tindakan terburu-buru sesetengah orang yang taksub tidak bertempat dalam memerangi musuh-musuh Islam. Kalau semua teknologi kita tidak boleh guna dan tidak pula kita mengusahakan alternatif, orang Islam mahu lawan pakai apa? Air liur semata? Anak-anak muda mana yang mahu dengar?

Kita, harus terima hakikat bahawa dakwah dan tarbiyah itu perlu seiring dengan masa. Bukan terkebelakang, jauh tertinggal.


Apa saja bisa jadi fitnah. Hatta cara berpakaian sekalipun. Yang penting adalah kebijaksaan kita, bersama kebergantungan kepada Allah. Maksudnya, ilmu dan penyerahan diri. Bukan berilmu untuk tunjuk pada dunia. Sebaliknya berilmu untuk Dia yang di langit.

Kan cantik?


Bila kita dengar orang bilang; Yok boikot McD!

Kita skeptikal. Kita mencebik. Kita pandang tempat lain buat tak tahu.

McD sedap kotttttt. 

Dan kata kita yang pandai ni; Kasihanlah pada mereka yang duk mencari rezeki di McD. Kita support orang kita, bukan McD.

Just to make a point, rezeki Allah itu hanya di McD kah?

Kecil. Belanja setakat 10 ringgit apalah sangat. Berapa sangat dapat kepada yahudi?

1 sen seorang, satu hari. Seminggu? Sebulan? Setahun? Sila buat kira-kira sendiri.

Cuba bayang, duit 1 sen kita itu buat beli peluru tembak kepala budak 6 tahun di Palestin. Masih nak bilang; 1 sen je kottttt! ??

Ketahuilah, saya juga masih gagal menetapkan pendirian dalam berMcDonalds.

Tahun ini, sudah tiga-empat kali saya menjamah McD. Ya, hasil ajakan orang sekeliling yang tidak saya katakan "Takmo lah!". Ingat senang?


Itu masalah kita. Eh bukan, itu masalah saya. Saya tak kuat mana.


Saya masih berfacebook. Masih menonton televisyen. Masih berinternet dan beryoutube.


Cuba nilai pula, kalau kita (yang kononnya penentang zionis, penentang yahudi laknatullah, tentera Islam terhebat) tidak ambil tahu soal teknologi dan apa yang menjadi kegilaan anak-anak agama kita, apakah sebenarnya kita bisa melawan apa yang tidak kita ketahui?


Kata orang dolu-dolu, nak lawan musuh harus kenal musuhnya itu bagaimana.

Takkanlah setakat tahu cakap; Tak kenal maka tak cinta?

Habis tu, bagaimana mahu lawan kalau tak tahu musuhnya siapa, kekuatannya apa, duduknya di mana, strateginya bagaimana?

Terus-terang cakap, itu BODOH namanya.Umpama Lee Chong Wei mahu lawan Lin Dan, tapi tak dibuatnya lebih dulu homework sebelum ke gelanggang. Buta-buta saja masuk lawan. Untung, menang. Kalau tidak, kalah. Usaha? Kosong. Sebab hanya syok sendiri training, dan terus pergi ke perlawanan. Training pula, ala-ala bodoh sombong. Tak dirujuk jurulatih, orang-orang berpengalaman, dan tak sudi hadir apa-apa perlawanan persahabatan sebab rasa tak guna. Dah hebat kononnya.


Eh, boleh pakaikah analogi begini? Eheh.


Jadi, kita?

Boleh, keluarkan segala bagai dalil. Yahudi ini, yahudi itu.

Tetaplah juga, berbalik kepada diri kita sendiri.

Solat 5 waktu amacam?
Berjemaah, ya atau tidak?
Puasa sunat Isnin-Khamis?
Makan guna garfu di tangan kanan atau kiri?
Minum berdiri atau duduk?
Keluar rumah kaki kanan atau kiri?
Baca bismillah sebelum tidur?
Wudhuk masa solat saja atau sepanjang masa?
Pakaian tutup aurat tak?
Telinga selalu dengar ayat-ayat cinta Allah tak?
Mulut selalu senyum ikhlas atau lebih banyak gosip liar?

Dan lagi.


Setiap orang, ada perjuangan yang tersendiri.

Bila ada orang sibuk berjuang akan NGOnya menyelamatkan Palestin, tolonglah jangan cakap "Weh, kat Malaysia ni pun ramai gila orang susah. Sibuk kat luar apa hal?"

Hangpa buat apa untuk tolong orang Malaysia susah yang hangpa duk kata tu? Ada? Kejap kejap, cek rasa cek tahu jawapan hangpa.

"Kalau tak boleh tolong tenaga dan harta, cukuplah dengan du'a!"

Ceh. Ayat sama.

Bila ada orang sibuk mengaji agama, sebar benda baik di facebook, cuba berubah, tolonglah jangan cakap "Weh, takyah tunjuk baiklah weh. Kelakar tengok kau berubah. Biar betul?"

Hangpa, takmau ikut berubah sama ka?

"Belum sampai seru." Itu jawapan hangpa?

Nak tunggu malaikat maut seru kaaaa?

Okey. Terlebih emosi. Maafkan saya.


Kita (ya kita, termasuk saya!) suka sangat judgemental. Perkecilkan usaha orang lain, dan bermegah dengan diri sendiri. Bajet bagus (bak kata Prof. Muhaya).

Bila idea kita orang terima dan puji, bangga diri tak tentu hala. Sepatutnya istighfar, sebab belum tentu idea itu bawa kebaikan. Boleh jadi di masa depan, bawa kesusahan dan keburukan yang tidak kita sedar. Bak kata Ustaz Pahrol Mohamad. Juoi.

Baru berilmu sikit, itupun berguru dengan hanya seorang manusia yang belum tentu betul. Dah pandai keluar fatwa sendiri itu ini. Ego tak bertempat, sanjung hanya seorang guru dan anggap semuanya betul. Sedangkan kita dituntut untuk belajar daripada banyak sumber dan menilai sebaik mungkin. Sebelum sibuk taksub dengan hanya seorang manusia yang kononnya paling alim dan benar.

Memang bagus sangat sikap macam ni kan? (Baca: Perlian)

Orang macam kita kah yang mahu melawan yahudi laknatullah tu?
Jom, muhasabah diri. Pandang dunia dari sudut berbeza. Sentiasa sedia menggali ilmu dan rajin pula berfikir-fikir. Elakkan sekadar mendengar dan menelan bulat-bulat tanpa pertimbangan.

Stop being just us. Let us be a better us.

Ya, kita anak-anak muda yang perlu pandang jauh. Bukan sibuk mengharamkan ini, dan membakulsampahkan itu. Kita anak-anak agama Islam yang bijak dan penuh hikmah.

Kan?
Tiada ulasan: